Úspech slovenských študentov v zahraničí

31.05.2003 Celý región

Študenti Bilingválnej slovensko-anglickej sekcie Súkromného gymnázia v Prešove sa v dňoch 23. -29. mája 2003 zúčastnili na celoeurópskej konferencii mladých ...
Študenti Bilingválnej slovensko-anglickej sekcie Súkromného gymnázia v Prešove sa v dňoch 23. -29. mája 2003 zúčastnili na celoeurópskej konferencii mladých o budúcnosti Európy v Národnom parku Donau-Auen pri Viedni.

Viedenský organizačný výbor EuroKidsCampu dňa 7.apríla 2003 vybral tri gymnázia zo Slovenska, medzi ktorými bolo aj naše Súkromné gymnázium Prešov.
Projekt, ktorý vypracovali študenti 3.ročníka BSAS, bol úspešný a študenti sa usilovne pripravovali na toto podujatie.

Stretnutia sa zúčastnilo okolo 400 študentov z 20 európskych krajín. Našu školu reprezentovalo deväť študentov BSAS (Tomáš Kiseľák, René Pavlík, Richard Brozák, Peter Kupec z 3. EC, Judita Hrabčáková, Anka Švirková, Patrícia Nižníková, Tímea Lukáčová z 2. EC a Viktória Krušková z 1. EC) a učiteľ anglického jazyka v BSAS Mgr. Richard Fech.

Hlavnou témou konferencie a pracovných seminárov vo Viedni bola budúcnosť Európy, ktorá obsahovala diskusie o solidarite, integrácii, diverzite, kvalite života, životnom prostredí v rámci zjednotenej Európy.

EuroKids Camp sa začal v piatok 23. mája 2003

Úvodným podujatím bol Open Air Welcome Event vo večerných hodinách, na ktorom účastníci kempu prezentovali na javisku špecifickú charakteristiku svojej krajiny. Naši študenti z histórie vykreslili slovenského národného hrdinu Juraja Jánošíka, zo súčasnosti úspechy slovenského hokeja, a nakoniec najtypickejšiu charakteristiku - pekné slovenské dievčatá.

Študenti SG Prešov boli v skupine A so španielskym Matarom, francúzskym Epernonom, nemeckým Berlínom, rakúskou Viedňou, írskym Dublinom, poľským Tczewom, maďarskou Budapešťou a lotyšským Smiltene. V sobotu absolvovali konferenciu o budúcnosti Európy, ktorá obsahovala prvky animácie vo veľkých skupinách a workshopy v malých skupinách. Diskutovalo sa o konkrétnych víziách o budúcnosti Európy, o slobode, solidarite, integrácii a iných témach. Zmiešané skupiny študentov z rôznych krajín vytvorili popoludní politické strany, ktoré mali vypracovať predvolebný program, ktorý prezentovali vo večernej show. Už od úvodných aktivít dominovali prešovskí a dublinskí študenti, ktorí boli najaktívnejší pri tvorení programov aj pri prezentácii.

V nedeľu boli študenti individuálne rozdelení do pracovných skupín ako napr. politický workshop (Zelená politika), prírodovedecký workshop (skúmanie prírodných elementov), hudobný workshop (spojené európske rytmy), divadelný workshop (Don Quixote Still Alive), športový workshop (hry), workshop grafického dizajnu, tanečný workshop (rytmy solidarity), foto workshop (autentická dokumentácia), biologický workshop (živé organizmy), európsky workshop (súkromná a verejná mienka). Na večernej show študenti prezentovali v skupinách výsledky svojej celodennej práce.

V pondelok 26.mája nasledovali aktivity vo Viedni. Dopoludnia študenti Súkromného gymnázia navštívili zákulisie najväčšej rakúskej televízie ORF, kde sa dozvedeli veľa zaujímavých vecí, ktoré sa týkali prípravy televíznych programov. Diskutovalo sa aj o témach ako centrálna úloha televízie v našom živote, dôležitosť environmentálnej výchovy v ORF.
Naši študenti sa stali súčasťou experimentu v blue boxe a ich fotka bola umiestnená na oficiálnej web stránke ORF.
Popoludní sme navštívili Zoo Schonbrunn, ktorá patrí k najväčším v Európe. Študenti dostali úlohy, ktoré museli vyriešiť za tri hodiny. Najprv mali lokalizovať tri inštalácie, ktoré boli vytvorené, aby vyhovovali konkrétnym potrebám pandy v Panda House. Ďalšou úlohou bolo preskúmať Rainforest House, ktorý je zameraný na opätovné vytvorenie prírodného ekosystému. Študenti mali nájsť a zdokumentovať tri odlišné prostriedky, ktorými sa tento cieľ dosiahne.
Vo večerných hodinách sme mali voľný čas, ktorý sme strávili na adrenalínových atrakciách a kolotočoch vo viedenskom Prátri, ktorý patrí k najväčším zábavným parkom v Európe.

V utorok sa študenti zúčastnili na GREEN TOUR v národnom parku Donau-Auen. Prakticky zameraná exkurzia na tému „ Farby divočiny“ dala účastníkom pohľad na krásu, rozmanitosť a veľkoleposť tohto prírodného klenotu na periférii Viedne. Študenti na jednotlivých stanoviskách riešili problémové úlohy z geológie, botaniky, zoológie a geografie.

V stredu sa študenti SG Prešov aktívne zúčastnili na stretnutí s viceprimátorkou Viedne pani Grete Laska a poradkyňou mesta pre životné prostredie pani Isabella Kossina, kde sa diskutovalo najmä o otázkach ochrany životného prostredia.
EuroKids Camp 2003 vyvrcholil v stredu vo večerných hodinách spontánnym rozlúčkovým večerom, ktorý sa stal oslavou európskej solidarity.

Študenti Súkromného gymnázia v Prešove reprezentovali Slovenskú republiku vynikajúcim spôsobom, boli aktívni, kreatívni, pohotoví a odborne na výške. Svojim vystúpením a celkovým prejavom si zabezpečili pozvánku aj na budúcoročný EuroKids Camp, ktorý sa uskutoční v apríli 2004 v španielskom Mataro pri Barcelone a EuroKids Camp 2005 vo Viedni.

(Mgr. Jaroslav Valaštiak - riaditeľ Súkromného gymnázia)
 

Vyberte región